Розопроизводители вече могат да кандидатстват за еднократна помощ от кампанията „SOS Българска роза“. С приоритет са производителите, чиито насаждения се намират на територията на община Стрелча, кметство Клисура, както и общините от Средногорието – Мирково, Чавдар, Челопеч, Пирдоп, Златица и Антон.

Кампанията стартира това лято с цел да спаси традиционния поминък на малките розопроизводители.

Финансова помощ ще получат производители с насаждения до 30 дка, които могат да докажат реализиран розов цвят на цена под 2 лв./кг.

Размерът на помощта ще се изчислява на база килограм реализиран цвят, така че да компенсира разликата от полученото заплащане и себестойността от 2 лв. За целта розопроизводителите трябва да предоставят финансови документи за доказателство.

Розопроизводители очакват масови фалити

Все още не сме събрали цялата сума, която прогнозираме, че ще е необходима, за да се компенсират всички, които отговарят на условията, но вярваме, че това ще се случи и започваме разпределението на средствата, за да не бавим хората, защото ни чака тежка зима", каза за БТА Владимир Стоянов, инициатор на кампанията и председател на сдружение "Българска розова долина".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg