Парламентарната комисия по земеделие днес ще обсъди поредната отмяната на срока за изработване на проектозакон за земите. 

Законопроектът беше публикуван за обществено обсъждане до 5-ти декември, но не получи подкрепа от най-големите браншови организации и ще бъде оттеглен за преработване.

Това е четвъртият неуспешен опит за разработване на закон, който да обедини в себе си цялото поземлено законодателство и да регламентира собствеността и ползването на земеделските земи у нас.

Имотна скица - къде и как може да се извади


Срещу поредния вариант обаче възразиха на практика всички браншове.

Зърнопроизводители откриха правни слабости в текстовете, които засягат видовете договори за земята, регистрирането и прекратяването им, както и създаването на мотиви за ползване.

Според собствениците на земи в някои от текстовете се посяга на конституционното право на частна собственост, което в случая засяга над три милиона души. Според Мая Манолова пък законопроектът на практика връща ТКЗС-ата.

Oтново отлагат проектозакона за земята


istock
istock

Освен това все още не е ясна новата обща селскостопанска политика на Европа, а е добре българските земеделски закони да бъдат съобразени с нея.

Така законопроектът за земята ще се върне на изходна позиция, а експерти и бранш започват да разработват текстовете му отново.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg