Услугите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър са достъпни в почти всяко населено място.

Издаването на имотни скици, например, справки за поземлени имоти и схеми на самостоятелни обекти може да стане на поне 1180 гишета в цялата страна. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

Такъв документ може да се получи във всяка от 28-те служби по геодезия, картография и кадастър, разположени в областните градове на страната.
Нотариусите също имат право да изваждат скици от Кадастрално-административната информационна система на АГКК.

Oтново отлагат проектозакона за земята

До момента 665 нотариуса в страната са регистрирани в поддържания от агенцията регистър на оправомощените лица с право да издават документи. Изваждането на самата скица се прави по електронен път чрез КАИС, която е интегрирана в сайта на АГКК.

Всеки ден в страната нотариуси заявяват и получават по електронен път между 15 и 20 имотни скици.

В поне 116 общини в България също могат да бъдат издадени скици, като тази услуга се осигурява на гражданите от 287 техни служители. Тези служители имат право да издадат документа на хартия и да го подпечатат с мокър печат на АГКК.

Колко струва луксозно жилищe в България

pixabay.com
pixabay.com

В общинските служби по земеделие също могат да се получат такива документи от специално упълномощени за целта служители.

Промените в ЗКИР и наредбите към него дадоха възможност и на всички геодезисти, които желаят, да издават имотна скица. Те също имат право на достъп до Кадастрално-административната информационна система на АГКК.

Към момента 61 лица, придобили правоспособност по реда на ЗКИР имат право да извършват административно обслужване с кадастрална информация.

Колко стигна цената на апартаментите в кварталите на София


istock
istock

Геодезистите могат да разпечатват имотната скица на хартия и да я подпечатват с печата на агенцията.

Освен в регионалните представителства на АГКК във всеки областен град, за улеснение на хората, са осигурени изнесени работни места и в редица по-малки градове на страната.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg