Само европейски граждани ще могат да купуват българска земя от 2020 г. Хора от трети страни няма да могат.

Това уточни земеделският министър Десислава Танева по повод отпадането на мораториума за продажба на земя на чужденци.

Това ще стане от януари 2020 г. с промени в Закона за земеделските земи, публикувани в началото на ноември за обществено обсъждане.
 
"Забраната за продажба на земеделски земи беше наложена, когато ГЕРБ беше в опозиция, ние я подкрепихме", поясни тя, а по думите ѝ до края на тази година трябва да бъде внесен акт, който да подобри правилата и регулацията на поземлените имоти.

Kрай на безсрочно получаване на рента за земята

Десислава Танева призна, че и до сега чужденци са купували земя, заобикаляйки правилата , след като се представяли за местно юридическо лице.

“Няма проблем капиталът да бъде държан от европейски граждани. Забраната остава така, както е режимът на общото ни право”, обясни земеделският министър.
 
Относно заменките на гори, Танева посочи, че 103 сделки са сключени за заменки на по-ниска цена.
 

istock
istock

“Тези заменки бяха възможни и преди 2007 г., тогава за нас не важаха регламентите за ЕС, напомни тя и допълни, че до 28 февруари 2009 г. тогава действащото законодателство е позволявало да стават заменки.
 
Десислава Танева е на мнение, че в българското законодателство съществуват всички механизми, които да направят така че държавата да си събере тези над 80 млн. лева от заменките, които според нея са „сигурно в най-богатите хора в страната”.

Раздават държавна земя на млади фермери

“Ще има процедури, но в българското законодателство съществуват достатъчно гаранции, ако има и след моя мандат може да се направи обжалване. Горите са съхранени”, категорична е тя.
 
Земеделският министър уточни, че повечето заменки са на фирми. “Има възможности за разваляне на сделки, всякакви възможности в българското право, за да защитиш интереса си”, смята Танева.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg