ДФ „Земеделие” изплати близо 445 млн. лв. (444 855 722 лв.) за Кампания 2019 по Схемата за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда - зелени директни плащания (ЗДП).

Подпомагане по схемата получават 56 490 земеделски стопани
, които спазват благоприятни за климата и околната среда селскостопански практики, съобщиха от ДФЗ.

Фермерите, които имат право на плащане по СЕПП, трябва да спазват в рамките на всички свои хектари, отговарящи на условията за подпомагане, селскостопански практики благоприятни за климата и околната среда.

Фермери вече кандидатстват за субсидии онлайн

Площите, заети с трайни насаждения нямат приложими зелени изисквания. Тези кандидати получават зелени директни плащания за допустимите си площи с трайни насаждения.

istock
istock

Подпомагането по схемата се определя на база установената, допустима площ по СЕПП, определена след извършването на административни и проверки на място. Съгласно Регламент (ЕС) №1307/2013.

Над 25 000 земеделци под риск

Припомняме, че от Кампания 2017 при неспазване на зелените изисквания се въвежда налагане на административни санкции за наддеклариране, съгласно изискванията на Делегиран Регламент (ЕС) № 640/2014 на Комисията.

Изчисленията на изплатената финансова помощ са извършени по ставка от 122,67 лв./ха, определена със Заповед на министъра на земеделието, храните и горите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg