Исканията за по-високи заплати в пандемията може да доведат до по-силен инфлационен натиск. Такова мнение изрази гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли, който призова работниците в Обединеното кралство да се въздържат от искания за по-високо заплащане, пише Bloomberg.
 

В интервю за BBC Radio 4 Бейли посочи, че хората трябва „да покажат въздържание“.
 
Изказването му предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи, където много хора обвиниха банкера, че не знае какво наистина се случва.
Опасенията на гуверньора са, че Великобритания ще попадне в спиралата от заплати-цени, която ще излезе извън контрол. Според него икономиката не се намира на този етап, но централните банкери следят внимателно рисковете от такова развитие.
 
„Следим, за да видим ясно въздържане от процеса на договаряне, защото иначе той ще излезе извън контрол“, каза Бейли. „Не казвам, че никой не трябва да получи увеличение на заплатата, не ме разбирайте погрешно, но това, което казвам е, че имаме нужда да видим въздържание в тези преговори“, каза управителят на АЦБ.
 
Изказването на Бейли обяснява защо централната банка избра да повиши основния лихвен процент в четвъртък за втори пореден път. АЦБ поведе света по пътя към затягане на паричната политика, опитвайки се да овладее най-бързото покачване на цените от 30 години насам.

Мнението на Бейли обаче стана повод за обвинения в липса на разбиране на проблемите на домакинствата. Очакванията са енергийните сметки във Великобритания да се вдигнат с почти 700 паунда през април, когато влезе в сила увеличението на данъците.

istock
istock

Очакванията на представителите на регулатора са инфлацията да достигне 7,25% през тази година – това е над три пъти над целевото равнище на банката. Прогнозите за договорените заплати са за ръст от 5% през тази година, но с високата инфлация това означава, че реалното заплащане ще намалее с 2%.

Очаква се ръст на работните заплати

Бейли посочи, че неговата задача е да предотврати установяването на ръста на тези цени и че желае „въздържане“ в исканията за по-високи заплати въпреки натиска върху домакинствата.
 
„Ако оставим този процес да се случи така, както е, това няма да реши проблема, ще стане по-зле, особено за тези, които не могат да се договарят за заплатите си, а много хора не са способни на това“, каза още гуверньорът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg