Експерти очакват ръст на работните заплати заради необходимостта от запазване на квалифицираните кадри.

Прогнозата е на международна консултантска компания, която работи и в България. Планираните увеличения в отделни бизнес сектори ще достигнат 20%, смятат анализаторите на пазара.

Повишаване на възнагражденията се очаква в повечето бизнес сектори в страната. Целта на работодателите е по този начин да задържат доказани квалифицирани служители.

Шефовете най-големи оптимисти за последните 10 години  

Повече от 80 на сто от анкетираните работодатели на близо 200 компании от 19 икономически сектори твърдят, че планират да увеличат заплатите през първата половина на годината, сочат ръст между 5 и 20 на сто като два процента от участниците в проучването допускат и по голямо увеличение.

istock
istock

Близо 60 процента от работодателите отбелязват, че планираните промени ще засегнат всички служители в организациите.

Една от основните причини за ръста на възнагражденията е предлагането на по високи заплати на друго място. Необходимостта за запълване на свободните позиции с нови служители също е сред основните причини за увеличаване на заплатите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg