Руски петролни компании с месеци не могат да си получат плащанията за доставки на петрол, тъй като банки в Китай, Турция и Обединените арабски емирства бавят или спират паричните преводи, тъй като се опасяват, че ще попаднат под ударите на санкциите на САЩ. Това са съобщили източници от банковия и търговския сектор, цитирани от Ройтерс. 

Няколко банки са увеличили през последните седмици своите изисквания, за да извършат банковите операции, наредени от клиентите им.  

Експерт: Работата с руски петрол не води до спад в цените на горивата

Финансовите институции са започнали да изискват от своите клиенти писмени гаранции, че нито едно физическо лице или фирма, участвали в сделка, заради която се извършва даден паричен трансфер, не попадат под ударите на санкциите на САЩ, въведени заради военната инвазия на Русия в Украйна.


Това е довело до забавяния на плащания, свързани с руски петролни сделки, или дори до пълната им отмяна. На този фон приходите на Кремъл намаляват, което отслабва възможностите на руските власти да водят операцията в Украйна. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "съществуват проблеми с плащанията". Той направи това изявление пред журналисти в отговор на въпрос дали са достоверни съобщенията, че китайски банки забавят паричните преводи по сделки с петрол. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase