Банките по-бавно и по-трудно ще продават единственото жилище на длъжниците.

Това ще стане с промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), приети от правната комисия към парламента.

При висящ исков процес за размера на дълга, продажбата на имота ще става не по-рано от решението на първоинстанционния съд.

Предлагат единственото жилище на длъжник да не се продава

Така ипотекираното единствено жилище на длъжника няма да може да се продаде за един-два месеца, както е в момента, а за 1-2 години, колкото отнема подобно дело на първа инстанция.

До промените се стигна, след като през януари Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България заради нарушения на правото на ЕС във връзка със защитата на потребителите при събирането на дългове.

istock
istock

В момента, дори да има исков процес за дълга, банката може да получи изпълнителен лист за три дни, а за няколко седмици да се стигне до разпродажбата на имота.

С друга промяна съдът ще следи за неравноправни клаузи в договорите с клиентите на банките преди да издадат заповед за запор на заплати или сметки на длъжника.

Спират длъжници да пренасят пари през границата

В момента съдът се произнася на базата на справка от счетоводството на банката.

С промените съдът ще бъде длъжен да провери дали има неравноправни клаузи в договора за кредит. Ако това е така, незабавното изпълнение ще спира.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg