Митничарите няма да допускат лице, което дължи данъци в България, да пренася пари през границата. Това предвиждат промени във Валутния закон, качени за обществено обсъждане.

В момента законът предвижда, митническите органи да получават служебно информация дали  лице, което пренася сума от или над 30 000 лева или тяхната равностойност в друга валута през границата за трета страна, има публични задължения.

Типичният длъжник е млад, образован и с постоянна работа

Ако се установи, че то има неплатени данъци в България, митничарите вече няма да допускат пренасянето на паричните средства, предвижда промяна в закона.

istock
istock

Променят се и санкциите при недеклариране на валута на границата.

Ако лицето не декларира, че пренася суми над 10 000 евро или тяхната равностойност в лева, благородни метали или скъпоценни камъни, както е по закон, то ще бъде глобено в размер на една пета от стойността на недекларираното.

2 милиона длъжници са дадени на колекторски фирми

Санкцията важи, ако деянието не съставлява престъпление.

Сега глобите са между 1000 и 3000 лева за физически лица и от 2000 до 6000 лева за фирми.
Когато парите или бижутата са укрити по специален начин, глобата ще бъде в размер на една четвърт от стойността им.За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg