Европейските регулаторни органи са посъветвали някои банки да поставят под наблюдение и контрол трансакциите на своите руски и беларуски клиенти, дори и те да са жители на ЕС, за да се гарантира, че няма да се заобикалят наложените от Запада санкции срещу Русия, предаде Ройтерс, като се позова на три източника.

Инструкциите, разпратени от Европейската централна банка (ЕЦБ) означава, че десетки хиляди руснаци и беларуси, които живеят в ЕС, могат да имат проблеми с банковите си сметки.

Централните банки в окото на перфектната буря

Банките в ЕС са инструктирани специално да следят за големи парични преводи и депозити, както и за нови искания за големи кредити, посочват източниците.

istock
istock

Макар и санкциите на ЕС срещу Москва да изключват засега хората, които имат временно или постоянно право на пребиваване в ЕС, те налагат известни ограничения на достъпа на руски граждани до банкови услуги, включително забрана да се приемат депозити над 100 000 евро.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg