Повишена инфлация и забавяне на икономическия растеж - това ще бъдат икономическите последици върху България заради санкциите срещу Русия, заяви гуверньорът на БНБ Димитър Радев в интервю за “24 часа”.

По думите му “в България, за разлика от други европейски страни, нямаме руски банки. Ето защо банковият ни сектор е изолиран откъм преки рискове, произтичащи от войната в Украйна”.

Дубайската Машрекбанк спира да кредитира руски банки

Радев заяви, че "банките у нас имат незначителен дял (под 0.5%) на кредитни експозици, привлечени средства и финансови трансакции от и към Русия."

Според гуверньорът ни няма опасения за отлагане на процеса за присъединяване на страната ни към еврозоната на 1 януари 2024 г.

ЕС

"При новите развития този процес трябва да продължи по-решително, отколкото досега. Нека не забравяме, че същите гласове за отлагане се чуваха и по отношение на присъединяването на страната към Европейския банков съюз, и на лева към Европейския валутен механизъм, които се случиха в разгара на ковид кризата.

"Сбербанк" напуска Европа, масово клиентите теглят парите си

Имаме всички шансове да се присъединим към еврозоната на 1 януари 2024 г. Технически сме готови да направим това, което трябва да се направи. Необходима е единствено реална, а не декларативна политическа воля, тъй като в крайна сметка става въпрос за политическо решение. И тук говорим не само за конкретни ползи, а за стратегическата принадлежност и посока на развитие на страната", коментира въпроса Радев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg