Най-голямата банка в Русия реши да се изтегли от европейския пазар. "Сбербанк" обяви, че напуска, докато подразделенията ѝ губят средства, а клиентите теглят парите си, пише Известия.
 

От финансовата институция обясняват, че дъщерните й банки са изправени пред необичаен отлив на средства и заплаха за безопасността на служителите си. „По силата на заповедта на Централната банка на Русия Сбербанк на Русия няма да може да доставя ликвидност на европейските дъщерни банки.

В същото време дъщерните дружества на Сбербанк имат високо ниво на капитал и качество на активите, а депозитите на клиентите са застраховани в съответствие с местното законодателство”, посочват от Сбербанк. От кредитната институция увериха, че активите на банката са достатъчни за извършване на плащания към всички вложители.

На 1 март руският президент Владимир Путин подписа указ за въвеждане на допълнителни временни икономически мерки за осигуряване на финансова стабилност в страната.

Путин забрани на руснаците да изнасят валута в чужбина

Както се посочва в документа, решението за предприемане на допълнителни мерки е взето във връзка с "неприятелски и противоречащи на международното право действия на Съединените щати и чужди държави и международни организации, които са се присъединили към тях", които са насочени към налагане на санкции срещу граждани и юридически лица на Русия.

istock
istock

По-специално, от 2 март е забранено изнасянето на налично чуждестранна валута от Руската федерация в размер, надвишаващ 10 000 долара и „изчислен по официалния курс на Централната банка (ЦБ) на Руската федерация, установен към датата на износа, допълва изданието.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg