Въпреки предизвикателствата пред банките у нас, те завършват отиващата си година с доста висок капитал.

Това заяви пред „Фокус“ Петър Андронов, председател на УС на Асоциацията на банките в България и Кънтри мениджър на КВС Груп за България.

„Отиващата си година за банковия сектор беше трудна. В нея имаше много предизвикателства. Тя започна с оценка за качеството и преглед на качеството на активите на банковия сектор и стрес тестове – 6 банки бяха въвлечени в процеса. Всъщност, той започна дори даже още през ноември и декември на 2018 г., продължи и през 2019 г. за около 5 - 6 месеца и отне доста енергия на банките, така че, това беше поне за 6-те банки сериозно предизвикателство.", заяви експертът.

Шефът на БНБ: Банките ще останат стабилни и догодина

Според него ниските дори отрицателни лихви и политическите фактори, изразени в голям резонанс в икономиката  – избори в България, избори в Европа, Брекзит, търговски войни - през изминалата година са оказали сериозно отражение върху икономиката на еврозоната, на Европа.

Въпреки това експертът отчита успешна година за трезорите, които завършват с доста висок капитал. 

istock
istock

Петър Андронов допълни, че банките, които преминаха успешно стрес тестовете на ЕЦБ, получиха потвърждение за добрите практики, за добрият начин на работа, за стандарта и практиката на банкови дейности, които са близки или идентични с тези в еврозоната. 

Орязват бонусите на банкерите

Според него полезно, високоефективно е партньорството с ЕЦБ, защото то донесе на България още един елемент на легитимност пред външния свят, а също така и на самите банки беше удобно и подходящо сверяване на часовника за това, че вървят по правилният път, и че прилагат рискови политики и стандарти в най-висока степен приемливи за най-авторитетния европейски регулатор.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg