Банка у нас успешно внедри в част от своите банкомати гласови менюта, които да помагат на незрящите лица при изтеглянето на пари от тях. Услугата е достъпна на 60 устройства на Fibank, разположени на ключови локации в големите градове. 


Банкоматите предоставят звукови инструкции, така че хората, които не могат да прочетат екрана, да използват самостоятелно машината единствено чрез цифровата клавиатура под екрана.

Информацията се предоставя посредством слушалки (собственост на клиента), които следва да се включат към букса на лицевата страна на устройството.

Лесен ли е достъпът ни до пари в брой

Всяка от стъпките за извършване на операциите е пояснена, което позволява по-пълноценното използване на банкоматите от незрящите лица. Дългосрочната цел на банката е всеки нов банкомат да бъде пригоден за ползване от хората с нарушено зрение.

Подобна тенденция се наблюдава в силно развити страни, като банкомати за незрящи са инсталирали големи международни банки – Wells Fargo, Citibank, Bank of America, Royal Bank of Canada и други.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg