От началото на годината се увеличи броят на банките, въвели такси за теглене на пари от сметка, в която НОИ превежда пенсия.

При теглене от банкомат се прилага стандартната такса. Ако банките искат да бъдат социално-ориентирани, те ще намерят начин да създадат продукти с облекчени условия за пенсионерите, това каза за Радио Варна финансовият анализатор Десислава Николова.

Тя изчислява, че ако пенсионер получава средната за страната пенсия и я изтегли накуп, при заложена такса от 0.16% ще плати 0.90 лева за транзакцията.

Все по-малко хора успяват да се пенсионират с първа категория

„Опитът показва, че пенсионерите теглят пенсията си накуп и не извършват голям брой операции. Има редица продукти, които са предназначени за пенсионери. Може би е време с увеличаването на таксите, банките да помислят за тази таргет група като направят преференциални и по-ниски такси за нея.

банкомат

Ако банките искат да бъдат социално-ориентирани, те ще намерят начин да създадат такива продукти, които да са с облекчени условия, в сравнение със стандартните клиенти. Проблемът е, че когато се привилегирова една социално-уязвима група по отношение на доходи, особено когато става дума за нарастваща инфлация, и други групи ще искат това. Малко е тънък моментът. Има какво да се желае и да се мисли в тази посока.”

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg