Финансово споразумение в размер на 175 млн. евро бе подписано между Европейската инвестиционна банка и Българската банка за развитие. 

Очаква се то да помогне за подобряване на достъпа до финансов ресурс на малкия и средния бизнес. Сред целите са насърчаване на заетостта и ускоряване на зеления преход в България.

Фирми у нас ще получат до 500 000 лева за развитието на изкуствения интелект

На церемонията бе сключено и гаранционно споразумение между ББР и Европейския инвестиционен фонд по програма InvestEU за развитие на иновации, дигитализация и прилагане на зелени технологии у нас.

„Това събитие е от голямо значение за българския малък и среден бизнес. За 24 години ББР е предоставила подкрепа за над 24 хил. предприятия чрез различни финансови инструменти, с ресурс в размер над 7,3 млрд. лева“, отбеляза Илия Караниколов, председател на Управителния съвет на ББР. 

БТА
БТА

„Споразумението, което подписваме днес, е естествено надграждане на над 20-годишно сътрудничество с ЕИБ. Още едно доказателство, че европейските институции виждат в ББР надежден, предвидим и доверен партньор“, коментира още той. 

На церемонията присъстваха вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, министърът на финансите Асен Василев, членовете на Управителния и Надзорния съвети на ББР.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg