Управителният съвет на БНБ увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер за кредитни рискови експозиции в България, на 2% през четвъртото тримесечие на 2023 г. Основното предназначение на капиталовите буфери на банките, или нивото на антицикличния капиталов буфер, е да послужи като защита на банковата система срещу потенциални загуби, произтичащи от натрупване на цикличен системен риск в периоди на прекомерен кредитен растеж.

По закон, решението на БНБ трябва да бъде обявено на банките една година преди влизането му в сила.

БНБ отчита, че към края на второто тримесечие на 2022 г. съотношението кредит/БВП възлиза на 89.1%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно (-32.0 процентни пункта), което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер.

Тъй като стандартният показател за отклонението на съотношението кредит/БВП от дългосрочния тренд не отразява адекватно тенденциите в цикличните рискове, при оценката за нивото на антицикличния буфер се вземат под внимание и допълнителни индикатори, фокусирани върху кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими имоти, както и общото състояние на икономическата среда.

Заради отрицателните нива на реални лихвени проценти и на засиленото предлагане на кредити активността на кредитния пазар се запазва висока във всички негови сегменти. Продължителните периоди на висок кредитен растеж създават предпоставки за нарастване на задлъжнялостта, като при влошаване на икономическите условия или рязко повишение на лихвените проценти по кредитите способността за обслужване на задълженията може да отслабне и да се отрази в нарастване на необслужваните кредити и на разходите за обезценки, посочват от БНБ.

БНБ увеличава капиталовите буфери на банките до 1% от април 2020-та

Значителното нарастване на цените на енергоносителите, потенциални затруднения във веригите за доставки, индиректни ефекти от забавянето на икономическата активност в основни търговски партньори и влошаване на икономическите нагласи могат да засегнат финансовото състояние и способността на кредитополучателите за обслужване на задълженията. Наред с това, протичащият процес на бързо покачване на лихвените проценти в глобален мащаб ще намери отражение върху финансовото състояние на кредитополучателите посредством увеличението на разходите за обслужване на кредитните задължения, заявяват от банката.

istock
istock

През 2021 г. УС на БНБ повиши нивото на антицикличния буфер, на 1.0% от 1 октомври 2022 г. и на 1.5% от 1 януари 2023 г. Трайно запазилите се високи темпове на кредитен растеж и повишената несигурност в икономическата среда налагат увеличение на нивото на антицикличния капиталов буфер на 2.0% от 1 октомври 2023 г., с което да се засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките.

Българската народна банка продължава да следи процесите в икономическата среда и отражението им върху финансовата система на ЕС, като отчита възможността за изостряне и кумулиране на рисковете за финансовото посредничество (Предупреждение на Европейския съвет за системен риск от 22 септември 2022 г. относно уязвимости във финансовата система на ЕС - ЕССР/2022. БНБ ще продължи да разчита на всички, включително ограничения върху разпределението на печалбата на банките, посочват от банката.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg