Поради засиления интерес Българската народна банка (БНБ) ще публикува всеки първи работен ден от месеца данни за наличностите от възпоменателни монети, предназначени за продажба на касите на БНБ, съобщиха от институцията.

Преди дни пред БНБ се извиха огромни опашки за новата медна възпоменателна монета на тема "150 години от рождението на Панайот Пипков" от серията "Български творци".

Цената й е 36 лева, тя е с номинална стойност от „2 ЛЕВА“ и на едната й страна е изобразен портрет на Панайот Пипков върху силует на цигулка.

От новите данни на БНБ става ясно, че най-малка наличност има от серията от златна, сребърна и платинени монети „Асоцииране на Република България към европейската общност“. Теодор Стратилат, Азбука и Десислава от 1993 г. Такива са останали само 4 монети.

Два златни лева пуска БНБ

Едва 12 монети пък са налични от Св. Петка Българска от серията „Българска иконография“, а 21 монети – от „Екзарх Антим I“.

Всички монети, с които банката разполага, може да видите тук.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg