Една от основните дейности на банките е да съхраняват парите на своите клиенти.

Но в Швейцария някои по-богати спестители търсят алтернативи, пише CNN.

Частни банкери в европейската държава казват, че някои клиенти са поискали да изтеглят огромни суми от депозитите си, за да ги съхраняват сами - въпреки репутацията на страната като сигурно място за богати инвеститори. Част от тези пари най-вероятно стоят в частни сейфове.

Необичайният ход се предприема след пет години отрицателни лихви по депозитите.

Политиката, която трябваше да ограничи поскъпването на швейцарския франк, изисква от банките да плащат, за да пазят парите в Швейцарската национална банка.

Отрицателните лихвени проценти удрят пенсиите

В някои случаи същите банки прехвърлиха значителен дял от допълнителните разходи върху клиентите си.

Подобни политики са непопулярни сред клиентите, които са свикнали да получават лихва по депозитите си, а не да плащат. Сега някои обмислят по-радикални начини да защитят своите спестявания.

istock
istock

По принцип банките в Швейцария налагат допълнителните такси на клиентите си като последен, отчаян опит. Но все пак някои са принудени да изискат най-големите клиенти да плащат.

Лихвите в страната са отрицателни от 2015 г. насам и за банките е все по-трудно да генерират печалба върху заеми и ипотеки. Плащанията за резервите в централната банка също не помагат.

Миналата година Credit Suisse съобщи, че ще наложи отрицателна лихва от 0,75% върху кешовия баланс над 2 милиона швейцарски франка ($2,1 милиона).

Така, ако клиент има 3 милиона депозит, в края на годината ще трябва да плати 7 500 швейцарски франка. UBS също обяви отрицателна лихва от 0,75%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg