Да плащаш в брой или с карта? Това е въпросът, който мнозина си задават и именно той предизвиква спорове между поколенията.

Хората на по-зряла възраст учат децата си, че плащането кеш създава финансова дисциплина и намалява разходите, тъй като не е особено приятно да гледаш как банкнотите от портфейла ти изчезват. Така нареченото поколение Z обаче не разсъждава по този начин. Мнозина негови представители споделят, че след като изтеглят пари от сметката си, са по-склонни да взимат лоши финансови решения, пише finance.yahoo.com.

Ето няколко предимства на плащанията с карта или виртуален портфейл, които подготвят Gen Z за финансово сигурно бъдеще.

Топ грешки в личните финанси и как да ги избегнем

Лесно бюджетиране

Въпреки че харченето на пари в брой е като да купувате неща „безплатно“, помнете, че парите все пак са излезли от сметката ви. За младите това може да е трудно, защото, за разлика от плащането с дебитна карта, транзакциите нямат цифров запис и лесно се забравя за какво точно са били похарчени.

„Много от нас не могат да си спомнят какво са яли на закуска сутрин и плащането в брой може да създаде подобно усещане. Когато използвате дигитални опции за плащане или карти, може да преглеждате покупките си редовно и да разпределяте средствата, с които разполагате. Така създавате личен бюджет, който е по-скоро реалистичен, отколкото амбициозен”, казва Емили Ъруин, управляващ директор на компанията за финансови услуги Wells Fargo.

istock
istock

Определяне на тенденции

Представителите на Gen Z обикновено са на възраст между 11 и 26 години (родени между 1997 и 2012) и се стараят да изграждат полезни финансови навици отрано. Дигиталните плащания им предоставят ценна информация чрез приложения за банкиране и проследяване на пари, които им помагат в дългосрочното планиране.

Всеки трети се страхува да плаща с карта

„Много млади хора са подготвени за краткосрочните си разходи като такива за храна, наем и битови сметки. Годишните еднократни разходи обаче са по-трудни за планиране”, отбелязва Ъруин.

Съставяне на кредитна история

„Ако използвате кредитна карта и се отнасяте към нея като към дебитна, може да получите допълнителни бонуси от изграждането на силен кредитен рейтинг, който носи дивиденти в бъдеще, напомнят експертите.

„Резервни копия“ на парите

Ако изгубите банкнота, тя изчезва завинаги. Плащането с карта обаче осигурява по-голяма сигурност. Повечето финансови институции предлагат възможност за замразяване или заключване на плащания, дебитни и кредитни карти.

к

Опцията за предупреждения и автоматизация

Няма нищо по-неудобно от това да трябва да извадите портфейла си и да преброите парите си, преди да направите покупка, за да сте сигурни, че може да си го позволите. С дигиталните плащания потребителите от поколението Z виждат транзакциите си в реално време, което гарантира по-голяма прозрачност и информирано вземане на решения.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg