61% от българите използват безконтактни методи за плащане – дебитна карта, мобилни приложения и др. Това показва допитване по темата, изготвено от агенция "Тренд".

Хората на възраст над 70 години и хората с по-ниско образование и от по-малки населени места съставляват останалите 39%. Въпреки това 35% от респондентите, използващи безконтактно плащане, предпочитат плащането в брой, сочи проучването, проведено сред 1004 респонденти на възраст над 18 години по поръчка на b2b Media.

В голяма степен страхът на хората определя избора им дали да плащат безкешово, или в брой, каза Евелина Славкова, съосновател на социологическа агенция „Тренд“ при представянето на данните от представителното проучване по време на форума.

Как да си върнете парите, платени с карта

38% от всички анкетирани сочат, че са по-скоро запознати с методите на безкешовото плащане, а 32% посочват, че са напълно запознати. Хората с висше и средно образование са по-скоро запознати. Само 16% са напълно незапознати с безкешовите плащания и сред тях са представителите с по-ниска степен на образование.
 
Данните сочат, че едва 13% от хората използват безкешово плащане всеки ден, докато 40% плащат безкешово няколко пъти в седмицата.

Тренд
Тренд

Няколко пъти в месеца или по-рядко плащат безкешово 32% от респондентите. Като причина за безкешово плащане 52% от респодентите, които предпочитат този метод на разплащане, посочват, че е по-удобно, 27% - че имат достъп до всичките си средства, докато за 10% е по-хигиенично.

За 44% от всички респонденти безкешовото плащане крие риск от кражба на средства, като в този процент попадат по-възрастните потребители, докато за 39% то е безопасно. Масовото виждане обаче (52%) е, че безкешовото плащане няма да е единствен вариант на разплащане в близко бъдеще.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg