Общата сума на банковата провизия на кредитите, които Кирил Петков обяви, е над 300 млн. лв. Това обяви Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор и член на УС на Българската банка за развитие, в студиото на “Здравей, България”. 
 
“Провизиране на практика означава, че 300 млн, лв няма да бъдат върнати. Във фирмите няма обезпечение”, обясни Арабаджиев. 
Той коментира обвиненията на ГЕРБ за злоупотреби в ББР. Арабаджиев обясни, че при поемането на управлението на банката през 2021 г. са заварили “тежко положение”. 

“Имахме също така наследство по привлечените средства, с които работи банката. Банките за развитие привличат средства от други по-големи Банки за развитие, формирани от различни  държави. Нашето учудване беше огромно, когато установихме, че вместо да работи активно с такива партньори, над 90% от привлечените средства от финансови институции, са от няколко китайски банки”, обясни изпълнителният директор на ББР.  
 
“Това не е непременно лошо. Важо са условията, на които са привлечени тези пари”, допълни той. Прегледът, който прави новото ръководство, показва, че условията биха били много по-добри, ако се е работило с други банките. “Затова започнахме разговори с най-големите инвестиционни банки в света”, каза Арабаджиев. 

“Стана ясно, че ако банката емитира облигация, с която да замени задължения към китайските банки, без да получава нов дълг, без да увеличава общата задлъжняемост, банката би спестила около 10 млн. лв. годишно”, посочи още той. 

Министър: В ББР има наследени осем особено големи проблемни кредита

ГЕРБ обвиниха ръководството на банката, назначено от Кирил Петков в качеството му на министър на икономиката, за нанесени щети от 1 млн. лв. Тези пари били дадени от банката за консултантски и адвокатски услуги. 
 
“Адвокатските кантори, които се занимават с това, са кантори в Лондон. Големият разход е за тях”, обясни Арабаджиев. Той подчерта, че адвокатските кантори и инвестиционните банки, са същите, с които работи държавата в лицето на МФ. Те са отговорни за емитирането на държавния дълг. 
Все още не е ясна причината защо е работено с китайските банки. 
 

istock
istock

“За да не се оправдаваме с международната обстановка - 150 млн. лв погасяваме предсрочно към тези същите китайски банки следващия месец. Ефектът ще бъде 2 млн. лв на година или 8-10 млн. лв за целия срок. Това са пари, които ще дадем по-малко като разход за лихви”, обясни следващите стъпки на ББР Арабаджиев.

Банката за развитие има одобрено финансиране в размер на 700 млн. лв. от Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие към Съвета на Европа. “Договорите с тях ще ги подпишем в рамките на следващите няколко седмици. 700 млн лв. на цена по-ниска от тази, която се финансира държавата в момента. С тези средства ще можем да подпомогнем бизнеса с по-евтин ресурс”, допълни Арабаджиев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg