В БНБ не е подавана молба за промяна на устава на Българската банка за развитие (ББР) за вдигане на тавана от пет милиона лева за кредитна експозиция, каза във времето за парламентарен контрол Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа, цитиран от БТА.
 
Банката ще изпълнява законовата си мисия да подпомага малките и средни предприятия там, където търговските банки не могат да го направят. До миналата година, когато бордът на банката беше сменен, ББР имаше един милиард лева проблемни кредити.

Затова има огромни провизии за осем кредита, които са особено големи и особено проблемни, посочи министърът.
 
Лорел беше запитан от група народни представители дали като принципал на ББР има намерение да промени устава й и да вдигне тавана от 5 милиона лева за кредитна експозиция.

ББР: Необслужваните кредити, заедно с тези под наблюдение, са около една трета от раздадените

Към края на първото тримесечие се вижда, че ББР няма голямо развитие, каза народният представител Петър Чобанов. Вижда се свиване на кредитния портфейл с 350 милиона лева, намаляване на активите, на депозитите и на приходите на ББР, каза Чобанов.
 

БТА
БТА

В ББР няма лобистки интереси, тя работи само в полза на малките и средни предприятия, посочи министър Лорер.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg