"Искаме Българската банка за развитие (ББР) да ускори работата си и да дава по 50 кредита на месец", каза председателят на Надзорния съвет на ББР Валентин Михов пред членовете на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

"Сега ББР отпуска само по няколко кредита месечно на малки и средни фирми, което е крайно недостатъчно", посочиха депутати от комисията. Според народни представители сега има заложни къщи, които отпускат повече средства, предаде БТА.

"Миналата година беше въведен лимит от 5 милиона лева за кредитите на ББР", посочи Михов.

Отпускат лесни кредити на малки фирми 

"Много по-лесно е да дадеш един кредит от 150 милиона лева отколкото 150 кредита по един милион лева. За съжаление лимитът е от 5 милиона лева", каза той. По думите му няма да има промяна в този лимит, но ББР ще поиска разрешение от БНБ банката да участва в синдикирани заеми с по-голям размер, обясни Валентин Михов.

"Необслужваните кредити, заедно с тези под наблюдение, са горе-долу една трета от дадените", каза още председателят на Надзорния съвет на ББР.



"Предишното ръководство на ББР е отпуснало десет големи кредита на компании. Една от тези десет компании е в лошо състояние. Предприемат се мерки, уведомени са прокуратурата, ДАНС и МВР, че има не дотам "чиста игра". Другите големи кредитополучатели са във фаза "под наблюдение", но засега няма проблеми", посочи Михов.

"Начислихме още 100 млн. лева резерви, защото не сметнахме обезпеченията на тези големи фирми за приемливи. Част от фирмите също увеличиха обезпеченията", добави той.

ББР предлага на фирмите оборотни кредити срещу високата инфлация

"При големия кредит, който е провизиран на 70-80 процента, документално нещата изглеждат красиво, но е възможна документна измама", каза Михов. "Ситуацията е много трудна, искаме проактивно да се занимаем с големите кредити и се опитваме да лимитираме загубите", добави той.

"90 процента от дадени кредити са насочени към малки и микро предприятия и само под 10 процента са за стартиращи фирми. Виждаме като прозорец именно стартъпите, защото търговските банки искат история от поне три години на фирмите, за да им отпускат кредити", посочи заместник-министърът на иновациите и растежа Десислава Бонева.

БТА
БТА
 

"Над 50 000 физически лица и 5000 фирми получиха кредити по време на ковид кризата. Ние не трябва да се фокусираме секторно. Искаме обаче да сме с водещо място в зеления преход", добави тя.

"От страна на бизнеса няма голям интерес към дейността на ББР. През първото тримесечие са направени 15 срещи с 450-500 участника по места, защото рекламата и пиарът не са достатъчни", каза Валентин Михов.

ББР ще подкрепя бизнеса с необезпечени кредити заради скъпия ток

"Следващия месец ще има още четири посещения. Проблемът пред ББР е, че не трябва да се конкурира с търговските банки, но фирмите, на които дава кредити, трябва да са жизненоспособни", заяви той.

"Целта на банката е не да се конкурира по печалби с търговските банки, а да помага на малките и средни фирми", каза Михов.

"Много от компаниите не знаят какво им трябва и не знаят как да се подготвят. Подозирам, че търсенето на кредити няма да се възстанови бързо", каза още Валентин Михов.

"Има съвсем предварителни разговори с търговските банки за кредитиране на украински граждани. Условията като кредитополучатели ще са като към българи - става въпрос за жилищни и за потребителски кредити", каза още Михов пред депутатите.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg