Министерството на иновациите и растежа обяви нова кредитна програма от 96 милиона лева за гарантиране на заеми на малките и средни предприятия. Седем търговски банки ще отпускат кредитите, без обезпечение.
 
Парите целят да осигурят ликвидност, възможност за нови инвестиции и растеж на малките и средни компании.
 
Кредитите ще се предоставят от банките партньори през Фонда на фондовете в размер до 3 милиона лева.
 
Българските МСП ще имат значително улеснен достъп до бизнес кредити, възможност за 12-месечен гратисен период по главницата и финансиране без изисквания за материални обезпечения, както и одобрение в съкратени срокове.
 
„Програма Възстановяване“ беше разработена и стартира миналото лято.  До този момент по нея със 131,7 млн. лв. по гаранционните инструменти на Фонда са договорени кредити в размер на близо 400 млн. лв., като са подкрепени близо 900 малки и средни компании, обясни министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.
 
По думите му се очаква общият размер на кредитите по цялата “Програма Възстановяване" от стартирането й, включително и новият ресурс, да достигнат над 700 млн. лв. в подкрепа на българските малки и средни компании.

ББР предлага на фирмите оборотни кредити срещу високата инфлация

През тази гаранция ще се осигури цялостен кредитен портфейл от 240 милиона лева, съобщи министър Даниел Лорер.
 

istock
istock

Парите ще се отпускат по съкратена административна процедура в рамките на пет работни дни.
 
"Най-ценното и важното в тази програма е нейната наличност, възможността на българските фирми да получат кредити без обезпечения сега, тогава, когато много от тях може би биха били затруднени изобщо да имат отношения със своята банка", допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg