Гуверньорът на "Банк дьо Франс" (Banque de France) Франсоа Вилерой дьо Гало заяви днес, че е "много вероятно" Европейската централна банка да предприеме първите понижения на водещите си лихви "през пролетта", предаде Франс прес. 

"Струва ми се много вероятно да има първо понижение на лихвите през пролетта", каза френският централен банкер днес по "Бе Еф Ем бизнес", допълвайки, че "в Европа, както и навсякъде другаде, пролетта е сезон, който продължава от април до 21 юни".

ЕЦБ вчера остави без промяна водещите си лихви по депозитите на историческия максимум от 4 на сто. 

ЕЦБ се въздържа от промени в лихвите

Управителят на германската централна банка "Бундесбанк" (Bundesbank) Йоахим Нагел също намекна днес, че ЕЦБ е все по-близо до приемането на решение за първо понижение на водещите си лихви. 

"Нека го кажа така... увеличава се вероятността да сме свидетели на понижение на лихвените нива преди лятната ваканция", заяви Нагел 

istock
istock

В интервю, излъчено от подкаста "Тейбъл тудей", управителят на германската централна банка посочва, че този ход "очевидно ще зависи от (финансово-икономическите - бел. ред.) данни". Той отбелязва, че са се подобрили перспективите за постъпването на данни, които биха подкрепили решение на ЕЦБ за намаляване на лихвените проценти. 

Управителят на "Бундесбанк" и гуверньорът на "Банк дьо Франс" Франсоа Вилерой дьо Гало членуват в Управителния съвет на Европейската централна банка, който приема решения за лихвената политика на банката. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase