Европейската централна банка остави непроменени лихвените си проценти на първото заседание на годината и даде да се разбере, че все още е рано да се говори за понижението им. На няколко пъти управителят Кристин Лагард беше запитана за потенциално спадане на лихвите през конкретен месец – март, април или юни, но във всеки от отговорите си тя определи каквато и да е прогноза като "прибързана".

Лагард предупреди, че най-вероятно икономиката на еврозоната е в стагнация, като над нея тежат и редица геополитически рискове.

ЕЦБ сваля лихвите през лятото

Ускоряването на годишната инфлация през декември е очаквано заради енергийните цени, убедена е Кристин Лагард, като обърна внимание, че в редица сегменти от потребителската кошница има трайна тенденция на намаляване. ЕЦБ следи с внимание продължаващото покачване на заплатите, както и отражението върху икономическата активност на по-високите лихви. В еврозоната те остават непроменени - 4,5% по основните операции по рефинансиране, 4,75% по пределното кредитно улеснение и 4% по депозитното улеснение.

"Икономиката в еврозоната най-вероятно е стагнирала през последното тримесечие на миналата година. Данните, които постъпват при нас, потвърждават слабост в краткосрочен план, но по-дългосрочните изследвания прогнозират засилване на растежа отново", коментира Лагард и подчерта геополитическите фактори, които определят икономическите тенденции:

БГНЕС

"Руската неоправдана война срещу Украйна и трагичният конфликт в Близкия Изток са ключовите източници на геополитически рискове. Това може да направи фирмите и домакинствата по-малко сигурни за бъдещето и да причини затруднения в световната търговия".

Наскоро излезе проучване, в което се твърди, че част от служителите в Европейската централна банка не харесват Лагард като централен банкер. Помолена за коментар, тя реферира към множество проучвания, правени сред персонала, в които огромен процент твърдят, че са удовлетворени от работата си в ЕЦБ и биха препоръчали на свои приятели да кандидатстват за длъжност в институцията:

"Това, което ме кара да продължавам напред, са именно тези отговори. Изключително съм горда с работещите в Европейската централна банка. Горда съм, че имам честта да ръководя тази институция, защото нашата мисия, разбира се, е ценовата стабилност, но най-вече да служим на европейците". 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg