Европейската централна банка (ЕЦБ) отново остави основните си лихви на вече достигнатите равнища. Това съобщи на официалната си страница ЕЦБ след края на днешното заседание по определяне на паричната политика на банката. Това е втори пореден път, в който рекордно високите ставки остават без промяна, а този ход беше очакван от мнозинството анализатори.

Лихвата на ЕЦБ по основните операции по рефинансиране - лихвеният процент, по който търговските банки могат да заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица - се запазва на ниво от 4,5 на сто. Лихвеният процент по депозитното улеснение (който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ) е 4,00 на сто, а ставката по пределното кредитно улеснение (която банките плащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ с предоставяне на обезпечение) - 4,75 на сто.

ЕЦБ запази лихвите без промяна

На предишното си заседание, провело се в края на октомври, ЕЦБ предприе лихвена пауза след 10 поредни увеличения на ставките за период от 16 месеца.

Днешното второ запазване на лихвените нива идва след изненадващото понижение на инфлацията в еврозоната през ноември до 2,4 на сто на годишна основа, което се доближава до целта от 2 на сто, заложена от ЕЦБ. Това засили очакванията, че банката нито ще повиши, нито ще намали лихвените проценти на последното си заседание за 2023.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg