Банките в страните от Европейския съюз са с толкова високи нива на рентабилност, с колкото не са били, когато и да е било през последното десетилетие. Това заяви президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард в реч пред годишната конференция във Франкфурт на Европейския съвет за системен риск (ESRB) към ЕЦБ.

Необслужваните кредити остават на ниско ниво, подкрепени от стабилните нива на трудова заетост, отбелязва ръководителят на ЕЦБ. Пазарът на жилищни имоти се забавя, но засега това става по организиран начин. Той до голяма степен се формира от обемите на ипотечните кредити, които съставляват значима част от кредитните портфейли на банките.

Финансисти: Повишаването на лихвите у нас е неизбежно

"Нарастването на разходите за финансиране на фона на по-високите лихвени проценти, както и много по-ниските обеми на кредитиране, ще окажат неблагоприятно влияние върху рентабилността на банките. Трайната комбинация от нисък икономически растеж и по-високи разходи за обслужване на дълговете ще продължи да оказва натиск върху уязвимите домакинства и фирми, което може да доведе до нарастване на необслужваните кредити", посочва Лагард.

Част от ценните книжа с фиксиран доход, които притежават банките в ЕС, могат да бъдат продадени, ако се наложи, отбелязва президентът на ЕЦБ.

"Европейската финансова система избегна най-лошия сценарий, при който едновременно възникват сериозни системни рискове. Политиците обаче трябва да останат проактивни и бдителни по отношение на евентуалните рискове, пред които може да бъде изправена финансовата стабилност", е заключението на Лагард. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg