Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви в сряда, че тази година ще проведе "стрес тест за киберустойчивост на 109 банки, намиращи се под пряк надзор", предаде Ройтерс.

Вместо да тества способността на банката да предотвратява кибератаки, тестът е предназначен да проучи как тези финансови институции ще се справят в подобни ситуации и по-точно как ще "реагират" и ще се "възстановят" от подобни атаки.

Банковото кредитиране за домакинствата в еврозоната се забавя

"Според сценария на стрес теста кибератаката успява да наруши ежедневните бизнес операции на банката. След това банките ще тестват своите мерки за реакция и възстановяване, включително активиране на спешни процедури и планове за действие в извънредни ситуации и възстановяване на нормалните операции", обясниха от ЕЦБ.


Стрес тестът на ЕЦБ за киберустойчивост през следващите месеци няма да засегне специфичните за банката капиталови изисквания, а вместо това ще бъде част от по-широка надзорна оценка, се казва в изявлението на централната банка.

Основните резултати от теста ще бъдат оповестени през лятото, съобщава БНР. Конкретните резултати за банките ще бъдат обсъдени в процеса на надзорния преглед и оценка за 2024 г.

Като част от теста 28 банки ще преминат през "засилена" оценка, при която ще трябва да представят допълнителна информация за това как биха се справили с подобни кибератаки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg