Растежът на кредитирането за домакинствата в еврозоната се е забавил през ноември, а заемите за нефинансовите институции са останали непроменени. Това се посочва в предварителните данни на Европейската централна банка, публикувани днес и цитирани от ДПА.

Кредитите за домакинствата са се увеличили до 0,5 на сто на годишна основа след увеличение от 0,6 на сто през октомври. Икономисти прогнозираха, че темпът на растеж ще се подобри до 0,8 на сто.

Каква лихва дават банките по депозитите

Кредитирането за нефинансови корпорации е останало без промяна спрямо предходната година след спад от 0,3 на сто през предишния месец, според данните на ЕЦБ.

Годишният растеж на заемите за частния сектор, който е коригиран за продажба на кредити, секюритизация и условно обединяване на парични средства, е бил 0,4 на сто през ноември и е останал без промяна спрямо предходния месец.

По-широкият паричен агрегат М3 се е понижил с 0,9 на сто на годишна основа през ноември след спад от 1 на сто през октомври. Икономисти очакваха повторение на спада от 1 на сто.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg