Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля по-нататъшни повишения на водещите лихви в борба с инфлацията. Това заяви  президентът на институцията Кристин Лагард, цитирана от ДПА. 

"Инфлационният натиск остава висок", каза Лагард пред комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент. 

ЕЦБ ще "гарантира, че ставките ще бъдат доведени до достатъчно рестриктивни нива", каза шефката на инстутицията. 

ЕЦБ: Възможен е хаос при цените на имотите

Целевата инфлация, определена от банката, е 2 на сто, а през май годишната инфлация в еврозоната се понижи до 6,1 на сто, според предварителни данни на Евростат.

ЕЦБ трябва да предприеме още няколко повишения на лихвите, за да овладее инфлацията, и не е сигурно, че ставките ще достигнат върховата си стойност през лятото. Това посочи президентът на германската централна банка "Бундасбанк" (Bundesbank) Йоахим Нагел. 

iStock

През изминалата година централната банка на еврозоната вдигна водещите си лихви с най-бързия темп в историята си, след като инфлацията достигна двуцифрени стойности миналата есен. Мнозина ръководители на банката твърдят, че затягането на паричната политика е във финалната си фаза и максималната стойност на ставките вече е на хоризонта. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg