Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард подчерта в петък, че ЕЦБ трябва да поддържа високи лихвени проценти, за да намали инфлацията в средносрочен план до целевото ниво от 2 на сто, сигнализирайки по този начин за по-голямо затягане на паричната и лихвена политика.

ЕЦБ забави темпото на повишаване на лихвените проценти по-рано този месец, повишавайки основните си лихви с 25 базисни пункта, но Лагард посочи, че цикълът не е приключил.

"Все още трябва да имаме устойчиво високи лихвени проценти, въпреки че се насочваме към по-деликатни решения занапред, но ще бъдем смели и ще вземем решенията, които са необходими, за да върнем инфлацията обратно на ниво от 2%. И ще го направим, без съмнение“, каза Лагард пред испанската телевизия TVE.

Очакват поскъпване на кредитите

Лагард, която не даде подробности относно потенциалните допълнителни увеличения, каза: „Нашата цел е проста и ясна: ценова стабилност. И ние трябва да сме напълно решени да я постигнем“.

Пазарите очакват ново увеличение от 25 базисни пункта на заседанието на ЕЦБ през юни и вероятно още едно до края на лятото, последвано от намаления на лихвените проценти в началото на 2024 г.

Лихвените проценти на ЕЦБ по основните операции по рефинансиране, пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение, на този етапа са на нива съответно от 3,75%, 4%% и 3,25%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg