Европейската централна банка повиши трите си основни лихви с по 25 базисни пункта, съобщава регулаторът на сайта си.
 
Решението бе широко очаквано на фона на продължаващите усилия за борба с инфлацията. Ставките вече са на най-високото ниво от ноември 2008 година.
 
Данните за инфлацията, оповестени тази седмица, отчетоха забавяне на основния инфлационен показател до 7 процента през април.  Същевременно базовата инфлация, която не включва цените на храните и енергията, леко се е забавила до 5,6 процента.
ЕЦБ вече повиши лихвените проценти с общо 375 базисни пункта от миналия юли насам - най-бързият в нейната история темп на затягане на лихвите, но все още са вероятни по-нататъшни действия предвид нарастващия натиск върху заплатите и цените.
 
Днешното по-слабо повишаване на лихвените ставки след три последователни затягания с по 50 базисни пункта идва само дни, след като банкови данни в еврозоната показаха най-големия спад в търсенето на заеми от повече от десетилетие. Това предполага, че предишните повишения на лихвите вече си "проправят път" в реалната икономика и че политиките на ЕЦБ ограничават растежа.

Критериите за отпускане на кредити се затягат

"Перспективата за инфлацията продължава да е твърде висока твърде продължително време. С оглед на все така силния инфлационен натиск Управителният съвет взе решение да повиши с 25 базисни пункта трите основни лихвени процента на ЕЦБ. Като цяло, постъпващата информация потвърждава оценката за средносрочната перспектива за инфлацията от предишното заседание на Управителния съвет. През последните месеци общата инфлация намаля, но базисният ценови натиск остава силен. Същевременно предишните повишения на лихвените проценти намират силно отражение в условията за финансиране и паричните условия в еврозоната, докато забавянето и силата на отражението им в реалната икономика остава несигурно", се посочва в изявлението на ЕЦБ след края на днешното заседание.
 

istock
istock

"Бъдещите решения на Управителния съвет ще осигурят равнище на основните лихвени проценти, което е достатъчно рестриктивно, за да се постигне своевременно връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2%. Те ще бъдат поддържани на това равнище толкова дълго, колкото е необходимо", посочи още ЕЦБ и добави:
 
"Управителният съвет ще продължи да прилага основан на данните подход, когато определя подходящото ниво и продължителност на рестриктивността. По-специално, решенията му за основните лихвени проценти все така ще се основават на оценката му за перспективата за инфлацията въз основа на постъпващите икономически и финансови данни, динамиката на основната инфлация и доброто функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg