Банките в еврозоната са затегнали критериите за отпускане на кредити през първото тримесечие на годината с най-бързия темп от кризата с държавния дълг през 2011 г. насам, докато търсенето на заеми е намаляло значително, съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ).
 
Изводите от проучването подчертават въздействието на агресивното затягане на паричната политика в съчетание с неотдавнашните сътресения в банковия сектор и биха могли да насърчат ЕЦБ да заложи на по-малко увеличение на лихвените проценти.

Критериите на банките за отпускане на кредити са допълнително затегнати както за фирмите, така и за домакинствата, отразявайки "продължаващото прехвърляне на по-високите пазарни лихвени проценти върху лихвените проценти по кредитите", установи ЕЦБ.
 
Нетно 27% от банките съобщават за затягане на кредитните стандарти за заеми за фирми, което означава, че за предприятията е по-трудно да вземат заеми.

С колко ще се вдигнат вноските по кредитите след мерките на БНБ

Същевременно банките съобщиха, че търсенето на кредити от страна на фирмите силно е намаляло, като спадът е "най-силен от световната финансова криза насам", а като основен фактор за това се отчитат по-високите разходи по заемите.
 

istock
istock

Търсенето на жилищни кредити също е намаляло, докато при потребителските кредити и други заеми за домакинствата спадът е по-малък.
 
Банките съобщиха също, че достъпът до финансиране се е влошил, вероятно отчасти поради сътресенията в банковия сектор през месец март.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg