След обявените от БНБ мерки срещу инфлацията, ще се увеличат ли месечните вноски по кредитите?
 
Вчера от БНБ съобщиха, че слагат изисквания за банките да държат от 10 на 12% задължителни минимални резерви по привлечените средства.
 
За потребителите основният въпрос е ще се повиши ли месечната вноска по взетите вече кредити и с колко? И ще се повишат ли лихвите по новоотпусканите кредити?
 
Според финансовия анализатор Десислава Николова повишаването на лихвите е очаквано от дълго време, а докладът на БНБ от преди няколко дни не е нещо ново и скандално, което да предизвика притеснения. „БНБ от COVID насам сигнализира, че предстои банките да предприемат увеличение на банковите лихви и да обърнат лихвения цикъл. Средната лихва по един ипотечен кредит в лева е 2,6%”, обясни Десислава Николова в "Здравей, България". 

БНБ с мерки за затягане на кредитирането

Тя даде и пример с кредит от 100 000 лева или евро. Ако кредитополучателят плаща по 454 лева/евро на месец в момента при лихва 2,6%, то с повишаването на тази лихва с 1%, месечната вноска ще стане 506 лева/евро.
 

istock
istock

Според финансиста Емил Хърсев различна е ситуацията при вече отпуснатите кредити и тези, които тепърва ще бъдат отпускани.
 
„Когато се намалява ликвидността на пазара, новите кредити реагират автоматично. Старите реагират поради друга причина. В България традиционно заемите се отпускат с плаваща лихва. Има някаква база - да речем тримесечният EURIBOR или €STR, с някаква надбавка, която обикновено е доста сериозна в България в последните години. Въпросният €STR беше отрицателен в последните години, сега когато се увеличава, естествено увеличаващата се база плюс същата надбавка води до някакво увеличение, но то не е кардинално.

Реално продължаваме да работим с отрицателни лихвени проценти. Ако лихвата, която плащаме е 2,6%, а инфлацията – 12%, това означава, че получавам 10% годишно подарък. Сега ще получавам по-малък подарък”, обясни Хърсев. 
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg