Европейската централна банка ще трябва отново да повиши лихвените проценти на предстоящото си заседание следващата седмица, но размерът на това увеличение все още е предмет на дебат, заяви главният икономист на ЕЦБ пред френския вестник Le Monde в интервю, публикувано във вторник.

"За следващото ни заседание на Управителния съвет на 4-ти май настоящите данни показват, че трябва да повишим лихвите отново. Изключвайки това, аз нямам кристална топка относно размер на повишението, като това ще зависи от икономическите данни", отбеляза още той.

Банките у нас се подготвят за приемане на еврото

Филип Лейн добави, че все още не е настъпило времето, когато да се спре с цикъла на повишаване на лихвите и отново подчерта, че бъдещите решения ще зависят от постъпващите данни.

Той отбеляза, че икономиката на еврозоната отбеляза прогрес в началото на 2023 г. най-вече благодарение на по-ниските цени на енергията и облекчаването на проблемите с веригите на доставки, което доведе до "видимо подобрение на доверието на потребителите и бизнеса".

Той обаче предупреди и за "много големи несигурности", които могат да повлияе на цените на енергията, визирайки геополитиката, климата и петролната политика на ОПЕК.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg