Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля на днешното си заседание да повиши основните лихвени проценти с повече от очакваните 50 базисни пункта (0,5 процента), за да укроти рекордната инфлация. Това са заявили за Ройтерс два източника, които са отлично запознати с дискусиите по темата, цитиран от БТА.
 
Управителният съвет на ЕЦБ се очаква да обяви и план в подкрепа на страните от еврозоната с най-големи дългове, за да могат да ги обслужват без сътресения при повишаване на лихвените проценти. Ще им бъде предложена сделка, която включва задължение да се придържат стриктно към правилата на Европейската комисия за спазване на бюджетна дисциплина и провеждането на реформи. Сред страните от валутния съюз с най-високи дългове са Италия и Гърция.
 
ЕЦБ се готви да повиши лихвените проценти за първи път от повече от десет години на фона на редица икономически предизвикателства, които се усложняват поради войната в Украйна. Инфлацията достигна до много високо равнище и продължава да се покачва, докато икономическият растеж се забавя.

С колко ще вдигне ЕЦБ лихвите

Това принуждава банката да балансира между необходимостта от повишаване на лихвените проценти и избягване на сериозни финансови затруднения за най-задлъжнелите страни в еврозоната, които може да бъдат предизвикани от вдигането на лихвите, отбелязва Ройтерс.
 
В ЕЦБ все още има мнения, че лихвените проценти не трябва да бъдат повишени с повече от 25 или 50 базисни пункта на днешното заседание, са съобщили за Ройтерс източници, пожелали анонимност. Те са уточнили, че въпросните мнения са изразени в неформални разговори.
 

Istock
Istock

Други централни банки повишават основните си лихвени проценти с бързи темпове - със 75 или със 100 базисни пункта на заседание. Това оказва натиск върху ЕЦБ да действа по-решително.

Представители на Управителния й съвет обаче предупреждават, че трябва да бъдат взети по-балансирани решения при повишаването на лихвите, за да не бъде потиснат и без друго застрашеният икономически растеж. Те се опасяват, че съществува риск от рецесия в еврозоната, особено ако Русия спре доставките на природен газ за Европа, са съобщили за Ройтерс източниците, близки до дискусиите в ЕЦБ.
 
Говорител на Европейската централна банка е отказал коментар по темата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg