Представителите на Европейската централна банка ще обсъдят дали да повишат лихвените проценти с 25 или 50 пункта на редовното си заседание този четвъртък (21 юли), за да укротят рекордно високата инфлация в еврозоната, съобщава Ройтерс, цитирайки два свои неназовани източника, запознати пряко с дискусията.

Източниците, които говореха пред агенцията при условие за анонимност, посочиха, че централните банкери също така ще обсъдят и сделка за предоставяне на помощ на силно задлъжнели страни като Италия на пазара на облигации, ако такива страни членки се придържат към правилата на Европейската комисия за реформи и бюджетна дисциплина.

ЕЦБ с призив към банките да калкулират рецесия в разчетите си

Сделката ще включва целите, определени от Комисията за осигуряване на средства по Механизма за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз, както и по Пакта за стабилност и растеж, когато той бъде възстановен през следващата година след прекъсването, наложено заради коронавирусната пандемия, посочват източниците на Ройтерс.

Говорител на ЕЦБ отказа коментар на информацията на Ройтерс, позовавайки се на т.нар. период на "мълчание" преди всяко предстоящото заседание на централната банка.

Информацията на Ройтерс за евентуално вдигане на евролихвите с 50 базисни пункта (с 0,5%) доведе до поскъпване на еврото с близо 1% към 1,0237 щатски долара. Нараства и доходността на еврооблигациите, като доходността на 10-годишните немски книжа се повишава във вторник с 3,7 базисни пункта към 1,25%, а на 2-годишните немски книжа с 6азисни пункта към 0,58%.

iStock

В същото време участниците на паричните пазари вече започват да оценяват на 60% вероятността за вдигане на лихвите на ЕЦБ с 50 базисни пункта този четвъртък и с общо 100 базисни пункта през следващото заседание през септември. Това предполага, че пазарът вече определя като голяма вероятността за вдигане на евролихвите с по 50 базисни пункта този четвъртък и след това на заседанието през септември.

ЕЦБ не очаква стагфлация

След края на предишното заседание ЕЦБ заяви, че през юли ще повиши лихвените проценти постепенно и най-вероятно с 25 базисни пункта, отлагайки евентуално по-агресивно затягане на лихвените ставки за септември. Шефът на ЕЦБ Кристин Лагард обаче посочи в своя реч през юни, че има "очевидни условия, при които постепенността на затягане на лихвите не би била подходяща".

Според източниците на Ройтерс в продължение на седмици са били обсъждани условията, които страните трябва да изпълнят, за да се класират за обмисляната нова схема за закупуване на облигации, насочена към ограничаване на техните разходи по заемите, когато се счита, че тези държави не са в синхрон с икономическата реалност.

Според Драги вероятността от рецесия в еврозоната е малка, но напоследък се е увеличила.
iStock

Някои централни банкери биха искали да включат Европейския механизъм за стабилност, спасителния фонд на еврозоната, създаден след дълговата криза преди десетилетие, но тази опция сега вероятно ще бъде отхвърлена, посочи източниците на агенцията.

ЕЦБ ускори работата по новата схема в средата на юни след внезапно покачване на доходността и лихвените премии, изплатени от Гърция, Италия, Испания и Португалия на пазара на облигации, тъй като инвеститорите по това време оцениха края на покупките на облигации от централната банка (т.нар. количествени улеснения") и началото на цикъл на повишаване на лихвите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg