Прогнозите на частния сектор сочат, че стагфлация в еврозоната е малко вероятна, заяви Европейската централна банка в икономическия си бюлетин днес.

Въпреки, че последните прогнози предвиждат значителна корекция в посока надолу на растежа и нагоре на инфлацията, "настоящите експертни прогнози остават далеч от сценарий за стагфлация", заяви представител на ЕЦБ.

Според определението на ЕЦБ стагфлация настъпва, когато инфлационните очаквания надхвърлят целевата стойност на ЕЦБ от 2%, докато икономиката е в застой или се свива и двете условия се запазват в продължение на поне две години.

Ще има "постепенно, но продължително" вдигане на лихвите

Прогнозата за растежа на реалния БВП според проучването на ЕЦБ “Consensus Economics” обаче остава над 2%, а само трима прогнозни експерти очакват растеж под 1% за следващата година, посочва ЕЦБ. Същевременно повечето експерти очакват инфлацията да спадне под 2% през втората половина на 2023 г., съобщи "Политико".

iStock

Въпреки това несигурността се е увеличила, както и разминаването между прогнозите, според ЕЦБ. Тази несигурност е намерила отражение в историята на прогнозите в последно време. Миналата година по това време повечето експерти по подобен начин очакваха инфлацията да спадне отново под 2% в края на 2022 г. и никой не виждаше темпове на инфлация, надхвърлящи 8%.

Наесен банките вдигат лихвите

Все пак ЕЦБ се постара да отхвърли предположенията, че регионът може да се сблъска с повторение на стагфлацията, която разтърси икономиките през 70-те години на ХХ век. По-специално тя твърди, че рискът от спирала на цените на труда е намалял въпреки много свития пазар на труда, тъй като официалните схеми за индексиране на заплатите са по-рядко срещани и по-малко работници са синдикализирани.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg