Ще има "постепенно, но продължително" повишаване на европейските лихвени проценти, започвайки от септември, докато се стигне до това, което икономистите наричат "неутрална лихва". Това заяви управителят на "Банк дьо Франс" (Banque de France) и член на Управителният съвет на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от Ройтерс.

Неутралният или още познат като реален лихвен процент предоставя на политиците еталон за лихвения процент, при който икономическата активност достига пълния си потенциал и инфлацията се стабилизира. Отклонението на лихвените проценти от този неутрален лихвен процент определя дали предприетата парична политика е на затягане или разхлабване, пише на сайта си Световната банка.

Какво ще се случи с лихвите по кредитите за жилище

Неутралната лихва е "някъде между 1 и 2 процента", каза Дьо Гало пред френското радио "Бе Еф Ем бизнес" (BFM business), като добави, че ЕЦБ може дори да вдигне основната лихва дори над това ниво.

iStock

ЕЦБ обяви вчера, че ще сложи край на изкупуването на облигации, известно като "количествено улеснение" (quantitative easing) от 1 юли, след което ще повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта на заседанието си на 21 юли. Банката възнамерява да повиши отново лихвите на срещата си на 8 септември, когато е възможно и по-рязко увеличение, освен ако дотогава прогнозите за инфлацията не се подобрят.

"Инфлацията е твърде висока и твърде широка във Франция и в Европа", каза също така Дьо Гало, а ЕЦБ е "твърдо ангажирана да я намали до 2 процента", според гуверньора.

Наесен банките вдигат лихвите

В писмено изявление, публикувано късно снощи, след срещата на ЕЦБ, "Дойче банк" (Deutsche Bank) заяви, че е променила прогнозите си за повишаване на лихвите.

"Нашата нова базова линия за лихвите на ЕЦБ включва увеличения с 25 базисни пункта през юли, с 50 базисни пункта през септември и още толкова през октомври, както и нарастване с още 25 базисни пункта през декември", съобщават германските експерти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg