През септември се очаква банките да започнат плавно повишаване на лихвени проценти по влогове. „Това означава връщане на предлагането на някои продукти и премахване на таксите за по-големи наличности”, коментира пред Радио Варна финансовият анализатор Десислава Николова.

„Все още не е дошъл моментът, в който банките са обърнали тенденцията към положителни лихвени проценти. През юли се очаква решение на БНБ с колко ще се увеличи основният лихвен процент, който регулира ликвидността в банковата система.”

Три малки банки вдигнаха минимално лихвите по депозитите през миналия месец. Това се дължи основно на конкуренцията помежду им.

Средният размер на ефективния лихвен процент по новопривлечени депозити за домакинствата е увеличен между 0.02 и 0.03, сочат данните на БНБ.  „Все още е рано да говорим за обръщане на тенденцията.” 

Банките започнаха да вдигат лихвите

Не може да се очаква в близките няколко години лихвите по депозитите да покрият темпа на инфлация, който ще продължи да се покачва.

istock
istock

„При 14.4% инфлация не виждам какви трябва да са лихвите. През 2007 година имаше банки, които даваха 9-10 % по депозити. Не считам, че ще има банка, която да предложи такъв продукт, който да неутрализира ефекта от инфлацията.”

Колкото по-висока е инфлацията, толкова по-трудно ще е за хората да успяват да инвестират в нещо, което да я покрие. Покупката на недвижим имот към момента не е подходяща алтернатива, според Николова.

В по-голямата част от случаите, когато се купува недвижим имот, се тегли кредит. Очакват се корекции в лихвените нива по кредитите след решението на Европейската централна банка /ЕЦБ/.”

Ерата на отрицателните лихви може да приключи

Средният лихвен процент при кредити за недвижими имоти сега е малко над 2%. Потенциалът за понижение е изчерпан отдавна, т.е. може да очакваме само повишение, прогнозира анализаторът. ЕЦБ все още не е взела решение дали с 0.25 или с 0.5 ще повиши лихвата. Десислава Николова очаква да е с 0.5 процентни пункта. Според нея ЕЦБ трябваше да предприеме това увеличение още в началото на годината. Всяко забавяне означава по-висок лихвен процент, което е сътресение за икономиката на всяка страна.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg