Мерките срещу високите цени трябва да са насочени към най-уязвимите слоеве от обществото, заяви пред БНТ бившият служебен вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Проблемът е, че в България няма достатъчно добра социална система, която да таргетира хората, които се нуждаят от социални помощи. Според него въвеждането на таван на цените като всеобхватна мярка, не би проработило, а диференцираното ДДС трябва да важи само за определени групи стоки.

Експерт: Хората свалят разходите си за храна, с приоритет са сметките и вноските по кредитите

Пеканов призова властите да продължат с политиката по увеличаване на доходите и да не замразяват минималната работна заплата. Ако увеличението на възнагражденията обаче, компенсира изцяло инфлацията, предстои нов рунд на покачване на цените, защото производителите ще прехвърлят повишените си разходи върху стойността на продукцията си, предупреди той.


По думите му през втората половина на годината се очаква ЕЦБ да започне да вдига лихвените си проценти, което ще доведе до постепенно повишаване на лихвите на частните банки, намаляване на кредитите и повишаване на безработицата. Това обаче е единственият инструмент за намаляване на инфлацията, поясни той.

ЕЦБ остави лихвите непроменени

Основният фактор, на който се дължи повишаването на цените в Европа, е геополитическата ситуация, която предизвика повишаване на горивата и газа и проблеми с доставките, изтъкна той.

istock
istock

Според Атанас Пеканов би било добре новият гуверньор на БНБ да бъде изслушван на определен период от време в Народното събрание, за да споделя пред депутатите очакванията си за развитието на икономиката и финансовата ситуация в близко бъдеще.

Бившият служебен вицепремиер призова депутатите да започнат да изпълняват реформите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, за да може да започнат и плащанията по него. Той приветства планирания преход към зелена енергия. Той би оскъпил енергоносителите в краткосрочен план, но в дългосрочен ще доведе до енергийна независимост, от която и България, и Европа се нуждаят.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg