Европейската централна банка (ЕЦБ) ще трябва допълнително да повиши основните си лихвени проценти, за да се бори с инфлацията в еврозоната. Това посочи вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос в интервю за португалския седмичник "Експрезу", публикувано днес.

"Забавянето на икономиката няма да е достатъчно само по себе си за намаляване на инфлацията. Трябва да продължим нормализирането (израз, използван да посочи намерение за допълнително увеличение на лихвите - бел. р.) на паричната политика. Това е нещо, което всеки трябва да разбере", допълни Де Гиндос.

Живеем на кредит заради инфлацията

След дълъг период на забавяне спрямо други централни банки, ЕЦБ повиши основния си лихвен процент през юли и го вдигна отново този месец до 1,25 процента. Прогнозите са за по-нататъшни повишения са през следващите месеци. "Реалността е, че в момента инфлацията е 9,1 на сто, а нашата цел е 2 на сто в средносрочен план. Има голяма разлика", отбеляза Де Гиндос.

istock
istock

Но той спомена и високото ниво на несигурност относно това, как ще се развие инвазията на Русия в Украйна. "Ето защо искаме да запазим възможно наголяма гъвкавост, за да можем да реагираме на този вид ситуация", каза той.

Какво ще се случи с кредити и депозити у нас след решението на ЕЦБ

ЕЦБ има средносрочна цел за инфлация от 2 на сто. Войната, растящите цени на енергията и храните се смятат за основни двигатели на сегашното инфлационно ниво.

Де Гиндос все пак изрази оптимизъм: "Според нашите прогнози през 2024 г. ще бъдем малко над целта си със средна инфлация от 2,3 на сто в еврозоната. При сценарий, който включва пълно спиране на доставките на газ от Русия, инфлацията ще се увеличи до 2,7 процента."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg