Голямата френска банка Societe Generale заяви във вторник, че ще съкрати 3700 работни места в периода между 2023 и 2025 г., тъй като обединява търговската си мрежа с тази на своето поделение Credit du Nord, но в същото време добави, че няма да има принудителни съкращения.

"Тези съкращения на работни места ще се основават на естествени напускания (изчислени по 1500 годишно до 2025 г.) и приоритет ще бъде даден за прекласификации и вътрешна мобилност", се казва в изявление на финансовата компания.

Обявеното през септември 2020 г. сливане ще създаде една банка с една клонова мрежа, един централен офис и една ИТ система, обслужваща близо 10 милиона клиенти.

Как могат да ви източат сметката от името на банка

SocGen, третият по големина кредитор във Франция, заяви, че прегрупираната мрежа ще има около 1450 клона през 2025 г. и че това прегрупиране на клоновете няма да включва напускането на който и да е град в страната.


Банката също така посочи, че преструктурирането е превантивен подход към многобройните предизвикателства, пред които са изправени кредитните институции в областта на банкирането на дребно, по-специално ниските лихвени проценти, конкуренцията, новите участници и ускоряването на цифровото използване заради коронавирусната пандемия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg