Водещият въпрос е има ли нужда държавата от специална по вид банка, която да покрива някакви провали на банковата система в България, каза в интервю за БНР старши анализаторът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

„Да не излезе, че твърде много поставяме ББР в основата на политическия и икономическия дебат в страната. Това със сигурност не е основната тема. На първо място стои чисто политическа, а не икономическа задача.“, допълни той.

По думите му имаше доста години, в които банката имаше свобода да докаже своя позитивен ефект за икономиката и когато чертаем един илюзорен вариант за свръхполезността на тази банка, можем да го съпоставим с реалността.
 
Икономистът се присъединява към експертите, които са разколебани дали имаме „искряща нужда от допълнителна държавна банка“.
 
„Когато имаме политически назначения, това, че даден политически играч е надделял и е махнал едни хора, за да назначи други хора, мен като данъкоплатец не ме успокоява автоматично, че странните дейности в тази банка биха спрели и тя ще започне да се дължи като положителен герой“, изтъкна Ганев.

Нови 1,7 млрд. лв. за малкия и среден бизнес ще получи ББР

Според него, ако няма някакви нови идеи, най-вероятно бюджетът може да се справи, той към момента върви добре, отбеляза икономистът по темата за евентуалната актуализация на бюджета.
 

istock
istock

„Чисто технически, ако има ново правителство, което иска да запази текущите програми (мярката „60 на 40“ и 50 лева към пенсиите - бел. ред.), без да измисля нови разходи, може би е напълно възможно да се мине и без актуализация на бюджета.“, смята Петър Ганев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg