Новият надзорен съвет на Българската банка за развитие вече е вписан, това съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Членовете на стария надзорен съвет не са обжалвали поредното искане за вписване, обяви Петков.

"ББР, от днешна дата, ще работи само и единствено за малки и средни предприятия със заеми под 5 000 000 лв. Пречките спряха. Отне ни тези 8 седмици, но вече е факт“.

Милиарди са раздадени без обществени поръчки

Петков допълни, че новия надзор на Банката за развитие вече е разкрил, че месечните възнаграждения на предишното ръководство са достигали 60 000 лева. 

Министърът обяви, че служебното правителство е одобрило нова подкрепа за малките и средни предприятия с оборот над 500 000 лева.

Още 106 милиона лева европейско финансиране се добавят към предходните 78 милиона лева, обяви икономическият министър.

istock
istock

"Очакваме в следващите няколко седмици парите реално да почнат да се раздават. Ще бъдат подкрепени, по наша сметка 3 694, предприятия. Те са кандидатствали, те са одобрени, но до този момент средствата не бяха влезли. Просто сега допълнихме със 106 милиона, така че болшинството от одобрените предприятия да получат своето финансиране". 

Колко фирми обявиха доходите си пред НАП

Икономическият министър потвърди, че до края на седмицата очаква да се финализира инвестицията в завод за електромобили у нас.

Петков отрече това да е дълго договаряна сделка от предходните управляващи. Разговорите са се водили в последните 5 седмици.

До година и половина се очаква у нас да се произвеждат електромобилите на немската компания, която ще инвестира в нов завод. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg