Тази сутрин базираната в Белгия банка KBC (“KBC”) и базираната в Австрия Райфайзенбанк Интернешънъл (“РБИ”) постигнаха споразумение KBC да придобие 100% от акциите на Райфайзенбанк (България) ЕАД, представляващи банковата дейност в България на РБИ (“Райфайзенбанк България”). Това съобщиха от KBC Груп България.
 
Сделката включва също така изцяло притежаваните от Райфайзенбанк България нейни дъщерни дружества Райфайзен Лизинг България, Райфайзен Асет мениджмънт (България), Райфайзен Застрахователен брокер (обслужващ лизинговите и корпоративните клиенти на Райфайзенбанк), както и Райфайзен Сървис.
 
Сделката е  на обща стойност 1 млрд. 15 млн. евро в наличност, отразява качеството на франчайза на Райфайзен и потенциала за постигане на синергии.
 
Приключването на сделката подлежи на одобрение от регулатора и се очаква да стане факт до средата на 2022 г. След като това се случи ще се пристъпи към сливане на между „Райфайзенбанк България“ и ОББ, което ще позволи на KBC да укрепи позициите си на българския банков пазар. Прогнозното обединено дружество ще постигне 18,2% пазарен дял по отношение на активите (спрямо 10,3% пазарен дял на ОББ) и ще заеме  второ място по отношение на кредитите (17% прогнозен пазарен дял).

istock
istock

Досега KBC Груп присъства в България чрез Обединена българска банка (ОББ), ДЗИ (Застраховане), ОББ Интерлийз, ОББ Пенсионно осигуряване, ОББ Асет Мениджмънт, ОББ Факторинг, ОББ Застрахователен брокер и KBC Клон България. На 30 юли 2021 г. KBC придоби животозастрахователната и пенсионноосигурителна дейност на NN в България.

ДЗИ купува един от пенсионните фондове у нас

До предстоящото приключване на сделката и последващата интеграция на дружествата в рамките на дейността, развивана от КВС в България, Райфайзенбанк България ще продължи да спазва ангажиментите си към пазара, като в същото време ще продължава да предоставя на своите клиенти професионално обслужване с най-високо качество.
 
 „Ние винаги сме заявявали интерес към възможности за разрастване на нашия бизнес на основните ни пазари, посредством допълване на придобивани компании, стига те да отговарят на нашите критерии и да са в унисон със стратегията ни. Придобиването на Райфайзенбанк България е напълно в унисон с тази стратегия и допълнително укрепва нашата вече силна позиция на основния ни пазар в България.

istock
istock

Тази инвестиция ни позволява да използваме част от капитала на нашата група като инвестиционна възможност за стимулиране на франчайза, постигане на синергии и устойчиво увеличение на стойността на пазар, който Групата познава отблизо. В крайна сметка ние вярваме, че Райфайзенбанк България и заинтересованите страни на KBC ще извлекат полза от обединяването на силните ни страни.”, заяви Петър Андронов, главен изпълнителен директор на бизнес направление „Международни пазари” в KBC Груп.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg