ДЗИ Животозастраховане, част от белгийската банково-застрахователна група KBC Груп,  придобива всички акции от NN Пенсионно осигуряване и всички активи и пасиви от NN Животозастраховане, досега част от базираната в Нидерландия NN Group.
 

Сделката се оценява на 77,7 милиона евро и ще има нематериално въздействие върху солидната капиталова позиция на KBC. Сделката подлежи на регулаторно одобрение и се очаква да бъде финализирана в хода на 2021 г.

NN развива дейността си в България от 2001 г., като предоставя пенсионноосигурителни и животозастрахователни решения на своите клиенти в страната. NN България има 138 служители и обслужва повече от 400 000 индивидуални и 400 корпоративни клиенти на българския пазар. Оперативният резултат от бизнеса в България за 2020 г. е около 3 милиона евро.
 
След внимателна оценка преценихме, че продажбата на бизнеса на NN в България ще бъде в интерес на бъдещото му развитие. Постигнатото решение е резултат от сериозен анализ, целящ идентифицирането на подходящ купувач, съответстващ на нашата култура и заинтересован да продължи бизнеса ни. Уверени сме, че ДЗИ е достатъчно добре позиционирана на пазара, за да продължи успешното развитие на пенсионния и застрахователния ни бизнес в България", коментира Фабиан Рупрехт, главен изпълнителен директор на NN Международно Застраховане.
 

istock
istock

“Тази сделка предоставя на нашите над 1,8 милиона клиенти достъп до пенсионно осигуряване и допълнителни възможности за животозастраховане в допълнение към широката ни гама от стабилни, сигурни и напълно интегрирани финансови решения. Разширяването на дейността ни в България, използвайки компетентността и динамиката на ОББ и ДЗИ и предлагането на общи продукти и услуги, ще ни помогне да постигнем целите си, да диверсифицираме приходите си и да подсигурим успеха си в бъдеще.

Три вида пенсионни продукта ще изплащат фондовете

Очаквам с нетърпение да заработим в сътрудничество с новите си служители и мениджърски състав и съм убеден, че заедно ще затвърдим лидерската си позиция в услуга на всички наши клиенти и други заинтересовани страни", заяви от своя страна Петър Андронов, кънтри мениджър на КВС Груп в България, цитиран в прессъобщение.
 
 КВС Груп присъства в българския финансов сектор от 2007 г. През 2009 г. KBC предефинира стратегията си и включи България като един от своите основни пазари. Придобиването ще позволи на ОББ и ДЗИ да увеличат допълнително потенциала си за кръстосани продажби чрез тяхното вече добре позиционирано банково и застрахователно присъствие на българския пазар, да обслужват повече клиенти и да се възползват от икономиите от мащаб и увеличената видимост.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg